20 Mart 2014 Perşembe

Topuklu Ayakkabı Hakkında Bilmeniz Gerekenler..

Biz kadınlara topuklu ayakkabı denildimi akan sular durur. Ayaklarımız hiç rahat etmesede süsümüzden hiç taviz vermeyiz J  ama bir uzmanımız bu konuda bakın ne demiş!

‘Günümüzde topuklu ayakkabılar kadınların vazgeçilmez eşyaları arasındadır. Gelişen modanın etkisi her geçen gün daha farklı model ve renk seçeneği ile topuklu ayakkabılar yıllardır popülerliğini korumaktadır. Yürüme esnasında ayak ve ayak bileğine kişinin vücut ağırlığının 5 katı yük binmektedir. Ayak bu ağırlığı 5 farklı noktadan yere aktarır. Topuklu ayakkabılar normal yürüme fizyolojisini bozarak bu yükün büyük kısmının ayak önünde toplanmasına neden olur. Uzun süre bu şekilde topuklu ayakkabı giymek kişide birçok rahatsızlığa neden olabilir.

Bozulan yük dengesine bağlı olarak ayaklarda halk arasında kemik çıkması denilen halluks valgus rahatsızlığı gelişebilir. Genetik temeli de olan bu rahatsızlık kişide ayak 1. parmağında ağrı, yürüme güçlüğü ve ayak 1.parmağının dışa doğru dönmesiyle karakterizedir. Öncelikle çeşitli ortezler, egzersizler ile tedavi denenir ancak başarılı olunamayan durumlarda cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Özellikle ayağın öne doğru kayması ile ayağın ayakkabıya sürten bölümlerinde nasır gelişebilir. Bu nasırlar daha çok ayağın tarak kısmının kenarlarında ve ayak parmaklarının üst bölümünde gelişebilmektedir. Ayak parmaklarının sıkışmasına bağlı olarak parmak sinirlerinde zedelenme ve nöroma denilen ayak parmaklarında hissizlik, ağrı ve iğnelenme karakterize rahatsızlıklar oluşabilir. Başparmağın alt kısmında bulunan sesamoid adı verilen küçük kemikçiklerde ödem, küçük kırıklar ve buna bağlı ayak önünde ağrı meydana gelebilir.
Topuklu ayakkabılar yürüme mekaniğini bozarak diz çevresi ve belde de rahatsızlıklara sebep olabilir. Yüksek topuklu ayakkabıların uzun süre giyilmesi ayak bileği etrafındaki bağlarda zedelenme, burkulma sonrasında bu bağlarda kopma ve hatta ayak bileğinde kırıklara neden olabilir.

Hastalarımıza yüksek topuklu ve sıkı ayakkabılardan mecbur kaldıkları durumlar dışında uzak durmalarını tavsiye etmemize rağmen hastalarımız acı duysalar bile topuklu ayakkabı sevdalarından vazgeçmemektedirler. Topuklu ve sıkı ayakkabılara bağlı gelişebilecek bu rahatsızlıklardan kaçınmak için bu ayakkabıların uzun süre giyilmemesi gerekir. Ayakkabı alırken ayağın rahat ettiği, topuk kısmının 5 cm den yüksek olmayan veya platform tabanlı dengeli ayakkabılar tercih edilmeli. Hastalarımıza uzun süre topuklu ayakkabı giyilmesi gereken durumlarda ayakkabıların ara ara çıkartıp ayakların dinlendirilmesini ve uzun süre ayakta kalmaktan kaçınılmasını tavsiye etmekteyiz.


Topuklu ayakkabılar gösterişli ve modaya uygun görünebilirler ancak sırf daha havalı olmak adına acı çekmemek gerekir. Topuklu ve sıkı ayakkabılar sebep olabileceği problemler nedeniyle dikkatli kullanılmalı ve bizi bir ömür boyu taşıyacak olan ayaklarımıza iyi bakmalıyız.’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


up